Няколко години по-късно германските отбори

За лоялността на футболните гиганти отиват реалните търговски войни между многобройни компании. Днес футболът се превърна в истински идол за милиони хора по света, а рекламата в нея заема едно от водещите места.

В световния футбол дланта с логото на титулярния спонсор принадлежи на германците. Екипът на германската Бундеслига “Айнтрахт” се счита за първия футболен клуб в света, на чиято форма се намира търговското лого на спонсора. “Еленските рога” – емблемата на компанията “Ягермейстер” сега започнаха да се показват на тениски на Айнтрахт.

Няколко години по-късно германските отбори успешно бяха приети от екипи от други страни. Например във Великобритания футболният клуб “Ливърпул” е първият, който постави върху своята форма логото на известната японска компания Hitachi, един от водещите световни производители на електроника. Да се ​​каже, че е станало модерно, е възможно само с оглед на факта, че формите на футболните отбори са станали по-ярки, по-колоритни и на всичкото отгоре, екипите започнаха да получават допълнителни уникални прякори. Друго нещо са договорите, сключени между спонсори и футболни клубове. Дори и в онези дни сумите, получени от клубовете за реклама на компанията – спонсор, бяха впечатляващи и съставляваха „лъвския пай“ от бюджета на всеки футболен клуб.

Престижно е да бъдеш титулярния спонсор на известен футболен отбор, но и много скъп. Поради това много често възможностите на компанията – спонсорът, бяха достатъчни само за два, три сезона. Един от шампионите сред спонсорите на титлата във футболния свят, JVC с право се смята, логото на което Арсенал в Лондон носеше почти 20 години по своята форма, от 1981 до 2000 година.

Rate this post