Клубовете на Кариока водят съкращения на треньори през века

Три от големите четири в Рио де Жанейро водят списъка с клубовете при уволнението на треньори през 21 век. Ботафого, който в момента е в зоната на изпадащите в Серия Б и е много застрашен от третото падане в историята си, води в класирането с не по-малко от 34 промени в треньора от 2000 г. насам.

Веднага след алвинегрото на генерал Севериано са Фламенго и Васко да Гама. Всеки от тях е сменял техници 29 пъти през века. И двамата са начело, когато съкращенията се отчитат само през последното десетилетие, когато Крузмалтино сменя треньора 18 пъти, а червеният човек 17.

През 2020 г. само Ботафого имаше петима треньори. Глориосо започна годината с Алберто Валентим начело и завърши с Едуардо Барока, който всъщност се завърна на поста, след като наскоро заемаше длъжността за кратък период.

Те също така режисираха Botafogo в наскоро приключилата година Пауло Аутуори, Бруно Лазарони и Рамон Диас. Последният дори не дебютира и в крайна сметка беше уволнен, тъй като имаше медицински проблеми и остави сина си и помощник в командването на alvinegro. Безотговорност и аматьорство на ужасен съвет, който практически съсипа всяко планиране.

Постоянните съкращения на треньори обикновено имат за най-лоши последици анархия по отношение на организацията и, което е по-лошо, ужасни резултати в състезанията. От 20-те клуба, които имаха повече от петима треньори за една година от 2003 г. насам, 14 в крайна сметка бяха понижени в Серия Б, демонстрирайки, че смяната на треньори е по-вредно от решаването на проблемите на отбора.

Наскоро Васко също смени треньора за пореден път, уволни португалеца Рикардо Са Пинто след само 15 мача, отговарящи за отбора. На негово място той доведе опитния Вандерлей Люксембург, който повежда Палмейрас в победната кампания за титлата в Сао Пауло 2020 след 12 години пост.

Rate this post