Дълго време спонсорството във футбола

Дълго време спонсорството във футбола беше „тъмната“ страна. Ако в Европа първата поява на търговски марки на тениски падна на 70-те години на ХХ век, тогава в СССР такова явление е било немислимо. Дълго време формата на футболните клубове от страната на Съветите беше чиста и безупречна, като булчински костюм. Първите стъпки в тази посока започнаха да се проявяват към края на 80-те години, когато гласността и перестройката продължиха в цялата страна. Смята се, че първият съветски футболен отбор, по формата на който емблемата на титулярния спонсор започва да се парадира, е Спартак Москва. Екипът представлява OCRM.

По-късно, през последните сезони в шампионата на СССР и първите години на независимото руско футболно първенство, московският екип носеше по формата си емблеми на други компании, които станаха спонсори на титлата. Днес, в руското първенство, буквално всички отбори, от млади до стари, носят лога на своите скъпоценни спонсори във формата си. Вече е трудно да си представим футболна униформа без обичайните емблеми на Лукойл и Газпром, Руските железници и Росгосстрах.

Луис Суарес каза в интервю за Гардиън, че ще подаде писмено искане за прехвърлянето и ще отиде в съда, ако Ливърпул откаже да освободи играча.

26-годишният нападател е сериозен и готов да заведе дело срещу клуба, който преди година обеща да освободи играча, в случай на отсъствие от Шампионската лига. Това ще се случи, ако „Ливърпул” няма да разгледа искането за трансфер и ще запази Суарес в клуба срещу неговата воля. Уругвайски твърди, че в договора му има клауза, според която „Ливърпул” се задължава да освободи играча от всеки клуб, който предлага 40 милиона паунда за него.

Rate this post