Ако Отаменди и Уокър имат нужда

Когато неговите екипи правят всичко, те играят най-грандиозния и привлекателен футбол в Европа. Когато нещо се обърка, те изглеждат изненадващо наивни и безпомощни. В мачове срещу Ливърпул това се отразява в невъзможността да се коригира тактиката на един неудобен противник и да реагира на случващото се. След гол на Салах “Сити” най-накрая падна и успя да организира само още един гол в собствената си мрежа.

Ако Отаменди и Уокър имат нужда не само да подкрепят позиционирането, но и да покрият портите си, те изглеждат още по-нервни от защитата на Ливърпул, недостатъците на които всеки среден човек във Висшата лига знае. В шампионата, Klopp редовно е хванат под силен натиск и наказан в контраатаки, но неговият колега в Шампионската лига не можеше или не искаше да използва този детайл. Man City изглеждаше уязвим и догматичен срещу Ливърпул. Със същия успех Гуардиола лично можеше да уреди няколко шанса за герои от най-вирусния песен на този сезон.

В края на дербито, когато “Юнайтед” компетентно търсеше фалове в наказателното поле на Едерсън, играчите от Сити започнаха да се побъркват и просто победиха опонентите си в краката. Това разкри цялата същност на екипа на Гуардиола – когато не излезе да хипнотизира опонент с грандиозна игра, остава да се създават проблеми със съдията и да се въвеждат стандарти. Играчите от Сити са усъвършенствали позиционните маневри и са преживели философията на своя шеф, но аспектите на играта остават, които се изплъзват.

Не всичко на терена се решава от джогинга на Стърлинг и Де Бруин, а завладяващата игра на атака не е достатъчна, за да предприеме крачка и да напише името ви в историята. Упоритостта на Гуардиола, която не иска да се адаптира към обстоятелствата и винаги се огъва, бе предадена на неговото творчество. “Сити” бомбардира противника с брилянтни диагонали и безкрайни движения, но не иска да прави нищо друго освен това. Късоглед е да мислиш само за себе си в игра, в която двамата играят: ако те хванат неподготвен, ще бъдеш невъоръжен като рицар, който реши да махне панталоните в средата на битка.

Rate this post