Видове коефициенти и движение на коефициентите

Видове коефициенти и движение на коефициентите

Всеки, който залага на футбол или друг вид спорт, много добре знае, че в основата на залозите стоят коефициентите. Колко ще спечелите от даден залог зависи от коефициента и сумата, която сте поставили. Много начинаещи играчи се чудят сложно ли се смята печалбата, особено когато пускат комбинирани залози с повече коефициенти. Коефициентите не се събират, а се умножават и така се формира вашата печалба. Има няколко вида коефициенти в различните букмейкъри и сега ще ги разгледаме.

Съществуват три основни вида коефициенти:

Десетични (Европейски)

Дробни (Британски)

Американски

В различните видове коефициенти един двубой би изглеждат по-различен начин:

Например да вземем два отбора – Челси срещу Арсенал.

В десетични коефициенти знакът за 1 е оценен на 1.40, равенството (Х) 3.75, а победа за госта (2) – 5.00 коефициент. Ето как би изглеждат двубоя в дробни коефициенти: 1 – 2/5, Х – 11/4, 2 – 4/1

А така би изглеждат в американски: 1 – -250, Х – +275, 2 – +400

В Европа залагаме на европейски (десетични) коефициенти. Характерно за тях е, че са с десетична запетая. Печалбата се изчислява лесно. Ако поставите залог 100 лева на коефициент 1.40, то вашата чиста печалба ще бъде – 40 лева, защото залогът ви носи 140 лева общо. Ако заложите два мача пък на по 2 коефициент с 10 лева – вие печелите 10 х 2 х 2 – 50 лева.

Дробните коефициенти се лесно разпознаваеми, тъй като са едно дробно число. Печалбата се изчислява пак с умножение. Например залагате 100 лева на коефициент 2/5. При печеливш залог вие ще вземете 100х2:5=40 лева печалба.

Американските коефициенти са характерни за букмейкърите в САЩ. За тях това е нещо типично. Американските коефициенти са малко по сложни, защото са разделени на положителни и отрицателни. Доближават се по-скоро до дробните коефициенти, тъй като тук чистата печалба се изчислява, а не както при десетичните – цялата печалба.

Положителните американски коефициенти имат знака (+) пред числото: +100, +125, +200 и т.н. Да вземем коефициент +150 дадена опция. Вие решавате да заложите 100$ на това. При успех, вие ще спечелите 250$, тъй като това включва и залога ви. С две думи – коефициентът от +150 ви показва каква е възможната чиста печалба от събитието.

Отрицателните американски коефициенти са с (-) и изглеждат ето така: -100, -150, -300 и прочие. При залог на коефициент -120 за дадена опция, от вас се изисква да заложите поне 120 лева, за да вземете 100 лева чиста печалба. При коефициент -300, то вашият залог трябва да е 300 лева, за да спечелите същата сума.

Какво означава терминът Движение на коефициенти?

Движението на коефициенти е неизменна част от спортните залагания. При всеки един спорт може да се наблюдава движение на коефициенти. Това зависи от много фактори – например промяна във формата на отбор, важна информация преди срещата, която засяга отбора, количество поставени залози. Движението на коефициенти е нагоре и надолу. Ако за дадена опция коефициентът се понижи, то за друга ще се повиши. Например да вземем един баскетболен мач. Кливланд ще играе срещу Далас. Преди мача букмейкърите пускат коефициент от 1.15 за Кливланд. Часове преди срещата обаче става ясно, че този отбор ще бъде без някои от най-добрите си играчи. Например звездата на тима Леброн Джеймс няма да играе. В такъв случай се очаква коефициентът за Кливланд да се вдигне, а този за Далас да спадне. Точно това е движението на коефициенти.

Също движение на коефициенти може да има в случай, че на даден мач са заложени големи суми за определен знак. Например букмейкърите пускат коефициент 2.00 за знак 1, но преди мача всички залози са за тази опция и тогава коефициентът ще спадне.

Видове коефициенти и движение на коефициентите
5 (100%) 1 vote